Środa z Profilaktyką - "Świadomy konsument, bezpieczne przygotowywanie potraw"
Aż 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu. Na co należy zwracać uwagę? Jak bezpiecznie przygotowywać posiłki?
- Kiedy idziemy na zakupy i czytamy etykiety, sprawdzamy czym karmimy organizm, to przekłada się nasze zdrowie, siłę witalną i odporność – mówi w materiale filmowym Anna Kuczkin psychodietetyk.
Zasady bezpiecznego przygotowywania potraw:
- Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.
- Umyj warzywa i owoce.
- Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.
- Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.
- Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 stopni C.
- Przechowuj jedzenie w lodówce.
- Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych.
- Rozmrażaj produkty w lodówce.
- Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.
Zapraszamy do lektury materiałów edukacyjnych, przygotowanych przez ekspertów Narodowego Funduszu Zdrowia:
Świadomy konsument - MATERIAŁY EDUKACYJNE
Całość publikacji dostępna jest na www.nfz.gov.pl